יחידה 8200 נחשבת לחממת ההייטק הישראלי, וליחידה ששחררה לחיים האזרחיים את מיטב המוחות המככבים בו כיום. רבים מבוגרי היחידה ממלאים כיום תפקידים מרכזיים בחברות טכנולוגיות קטנות או גדולות, מכהנים כיועצים בחברות או פתחו סטארט-אפ משל עצמם (בד"כ, בשיתוף חבר אחד או יותר מהיחידה). כך שאם אתם בוגרי היחידה, ותחליטו להמשיך במסלול המקצועי שלכם גם באזרחות, תפתחנה בפניכם אפשרויות תעסוקה רבות, שברובן ייהנו המעסיקים מהסינון הקפדני שצה"ל עשה עבורם. לכן, בקבלה למשרות מסוימות, מועמדים יוצאי היחידה זוכים מלכתחילה לנקודות זכות על פני מועמדים אחרים.
צריך תואר לבוגר 8200? למה לא אמרו לי?
על הנייר ולפי התקנים הרשמיים, חלק גדול מהמשרות בשוק ההייטק הישראלי דורשות תואר ראשון לפחות. אולם, גם כאן, לזכות יוצאי יחידות מסוימות (ו-8200 ביניהן) שהם בעלי ניסיון במקצועות צבאיים בהלימה למקצוע האזרחי, עומד הניסיון המעשי שצברו בשנות שירותם. ולכן, בהחלט ייתכן שבעוד מועמד אחר יצטרך להציג תואר רלוונטי, בוגר 8200 יתקבל בשמחה ובזרועות פתוחות גם בלעדיו.
אז מה עושים בוגרי 8200 באזרחות?
באופן צפוי למדי, הגדרות התפקידים האזרחיות והצה"ליות אינן חופפות לגמרי, ולכן, תפקידי קצונה אינם בהכרח מבטיחים תפקידי ניהול באזרחות, ואף במינוח המקצועי עצמו, לעתים, ישנם פערים בין המינוחים השונים (לדוגמה, "ניהול רשת" במובנו הצה"לי איננו דומה ל"ניהול רשת" במובן האזרחי של המונח). יתר על כן, גם בין חברות ההייטק השונות, ישנם תחומי אחריות המוגדרים באופן שונה כאשר תואר התפקיד עצמו זהה. ניתן לראות את זה באופן בולט למדי בחברות קטנות, שבהן איש ה-IT מרכיב כמעט את כל הכובעים המחשוביים (ניהול, אבטחה וכן הלאה) לבין חברות בינוניות-גדולות, שבהן לכל איש מקצוע יש את תחום האחריות שלו בשרשרת הארגונית.
כאן, נעצור רגע לצורך הבהרה חשובה:העיקרון בחיפוש עבודה באזרחות הוא פשוט: המעסיקים מחפשים עובדים שהצבא כבר בחן, סינן, הכשיר והעניק להם ניסיון שהוא קרוב ככל האפשר לנדרש באזרחות. לפיכך, ישנם תחומים בהם יוכלו בוגרי 8200 להשתלב ללא הכשרה מיוחדת נוספת, ומאידך, ישנם תפקידים שידרשו הרחבת ידע, התמחויות והתמקצעות. חשוב מאוד לבחון במדויק את פירוט תחומי האחריות ואת ההגדרות המקצועיות האזרחיות לכל אחד מתחומי האחריות, כפי שהן מפורטות על ידי המעסיק ולא להניח שהידע הנדרש קיים באמתחתכם.
ונשוב למקבילות האזרחיות לתפקידים צה"ליים ב 8200:
תפקידי פיתוח התוכנה והחומרה הם הקלים ביותר למציאת מקבילה אזרחית, ולמועמדים שעסקו בפיתוח תוכנה (במיוחד כאלה שהיוו סמכות מקצועית וניהלו חיילים) מצפים מגוון תפקידי פיתוח ב-C++ ,C, PYTHONו-JAVA. מפתחי חומרה יוכלו להשתלב באזרחות, במידה והטכנולוגיות שבהן עשו שימוש בצבא הן טכנולוגיות זהות או דומות מאוד לאלה הנדרשות באזרחות. חיילים ששירתו את שירותם הצבאי בתפקידי מב"ר/קב"ר ובוגרי הקורסים קממב"ר, אד"מ ואלמו"ג יוכלו להשתלב בתעסוקה האזרחית כאנליסטים, בודקי QA ידני ומידענים.אנשי תמ"ז, אנשי מחשוב ואנשי תקשורת יתאימו למשרות המחפשות אנשיIT ,HelpDesk ו-System.חיילים ששירתו בתפקידי אבטחת מידע, מבצעי בדיקות חדירות ויוצאי יחידות סייבר (בוגרי קורס מגן סייבר) יוכלו לנתב את הידע שלהם למשרות PT, משרות אנליסטים או חוקרי תקשורת.חמ"ליסטים, אנשי שליטה ובקרה או NOC יוכלו לפנות למשרות מוקדני NOC /SOC/SIEM.
תכירו, זה אני!כעת, לאחר שלמדנו איזו משרה אנחנו מחפשים (או, ליתר דיוק, למה המעסיקים מתכוונים כשהם מחפשים עובד לתפקיד מסוים), נתמקד בפרטים שחשוב מאוד לציין בקורות החיים שלכם (אחרי הכל, כנראה שזו לכם משרה מקצועית ראשונה ):בנוסף לפרטים האישיים המתבקשים (שם, מספר טלפון, תאריך לידה וכן הלאה), חשוב מאוד לציין במקום בולט כמה שיותר בקורות החיים את שם היחידה שממנה הגעתם. 8200 זו גאווה ובעיקר – איכות (וגם עושה רושם, כי לכו תדעו, יכול להיות שהמעסיק הוא בוגר היחידה ). התפקיד אותו מילאתם – אל תניחו שאם אתם כותבים רק "קב"ר", המעסיק יידע למה התכוונתם. יותר מכך, זה המקום לפרט את המסגרת בה התפקיד בוצע, הסמכויות שעמדו לרשותכם, האם פיקדתם על חיילים, האם שימשתם סמכות מקצועית וכד'. השתדלו למעט בראשי תיבות צה"ליים, כי לא כל מעסיק יהיה מוכן לגגל כל ראשי תיבות שאינם מוכרים לו.הניסיון שצברתם – ניסיון מעשי הוא אחד היתרונות היחסיים של בוגרי 8200 על בעלי תארים אקדמיים בהתמודדות על משרה, השתמשו בו. אם הייתם עתודאים בתחום או שירתתם בקבע – זה המקום לציין זאת.השכלה מקצועית – קורסים והכשרות רלוונטיים (ולא לשכוח את אורכם, אם הוא מרשים), טכנולוגיות, שפות פיתוח, ציוד בדיקה, פלטפורמות, כל מה שיכול להבהיר למעסיק שמדובר במועמד רציני, רב-גוני, שאוהב ורוצה ללמוד ולהתמקצע בתחום העיסוק של המשרה שאליה פנה.
טיפ אחרון, לסיום:במאמר הקודם שלנו שעסק בבוגרי ומשוחררי 8200, נתנו כמה טיפים טובים למשוחררים הטריים כיצד ליצור ולהפעיל קשרים עם בוגרי 8200 הוותיקים יותר. גם כאן, נדגיש עד כמה חשובים קשרים אישיים. בין אם מדובר בחברים שהשתחררו מעט לפניכם, משפחה או מכרים, חלק גדול מהמשרות המוצלחות ביותר מושגות באמצעות מעט קסם אישי, חיוך נעים וקשרים בין אישיים. יש לכם מה להציע, העולם מחכה לכם בזרועות פתוחות ושוק ההייטק כולו רק ממתין לכם, לאיכות ולמקצועיות שאם מביאים איתכם,חייכו חיוך גדול ו…ברוכים הבאים לאזרחות